עכו העתיקה היא אחת הערים הטעימות בארץ. עם החומוס המעולה בכל פינה, השוק ומסעדות הדגים המצוינות – מדובר בעצירה מוצלחת לארוחה בכל יום בשנה. בימים אלה העיר ריקה, וכך גם מסעדות הדגים והשוק שלה. זמן מצוין להזכיר שתי מסעדות שהן גם ערביות וגם כשרות, שמוכיחות שהכל אפשרי, ושעדיין שווה לפקוד את אחת הערים הקולינריות המובילות בארץ.
במשך שנים ארוכות צירוף המילים "מסעדה ערבית" נקשר אצלנו לשיפודייה עם חומוס-צ'יפס-סלט וקפה שחור חזק עם בקלאווה לקינוח. המצב הזה השתנה לשמחתנו בזכות שפים כמו עומר עלוואן, עלאא מוסא, חמודי עוקלה והשפית נורה מנצרת, שמגישים מטבח ערבי מודרני. שתי המסעדות שכאן – אחת בשרית וממוקמת במבנה אבן טמפלרי, השנייה חלבית ברופטופ מול הים – שתיהן שייכות לדור החדש הזה, ושתיהן מצדיקות נסיעה במיוחד לעיר שכמהה לחזרתה של התיירות.
רותס (Roots)
מסעדת Roots נפתחה ב-2019 על ידי שני חברי ילדות, שגדלו יחד בעיר העתיקה. השף היהודי ממוצא טורקי דראל בן נבט עובד עם השניים כמעט מאז הפתיחה, ומבשל במקום מטבח לבנטיני מודרני. תמצאו שם מבחר מאזות, מנה יוצאת מן הכלל עם לאבנה קוקוס טבעונית קרובה מאוד בטעמה ובמרקמה למקור החלבי, ממרח מחמרה לבנוני עם אגוזי מלך, טחינה גולמית, מחית פלפל, מחית עגבניות ונענע יבשה, קרם חציל במרקם קטיפתי וגם חומוס וטחינה. כל אלה מגיעים עם קובות מטוגנות במילוי בשר מתובל, סלט ירקות ועלי גפן כבושים עם אורז, בשר עגל, צנוברים ובצל מטוגן שמוגשים על יוגורט לא חלבי.
את הלאבנה על בסיס קוקוס פיתח הצוות בשיתוף עם טכנולוג מזון, והוא רק ההתחלה של הדיאלוג שהאוכל כאן יוצר עם כל אחד מ-150 הסועדים שהמסעדה יכולה לארח. אהבנו מאוד את סלטוני העלים שמגיעים בכל צלחת ומוסיפים לכל ביס שמחה מרעננת, וכל אחד מהם כולל עלים חמצמצים מרעננים אחרים בתוספת אגוזים.
אהבנו גם את דג המאצ'י שעובר כבישה במלח והופך בעזרת התיבול למין פסטרמה דג, שמוגשת עם איולי עריסה; מנת הקובנייה שמגישים פה היא בגדר אומנות, ומורכבת מבסיס של בורגול עם עגבניות, מעליו טרטר פילה ולידו קרעים של לחם סאג' כמעט שקוף וקריספי. עוד טעמנו סיגר צוואר טלה מפורק על מצע סלסת עגבניות שרופות (69 שקלים), שיפוד דג עסיסי עם צנוברים שמוגש על תחליף ציזיקי לצד מיזונה, עגבנייה ובצל על האש (110 שקלים) וקבב טלה עם שומן טלה מגולגל בלחם סאג' עם עשבי תיבול ופלפל מעושן, פיסטוקים ויוגורט (לא חלבי) מתובל.
בן נבט מעסיק במטבח את כולם - אוקראינים, רוסים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים - והאוכל שהוא מכין עושה נעים בבטן ומייצר תחושת נחמה. השירות מצוין, ההגשה עם לב רחב והאהבה לעשייה היא הבסיס לכל צלחת שיוצאת מהמטבח.
שעות פעילות: ראשון-חמישי 12:00-23:00, שישי 12:00-16:00.
רותס. ויצמן 1, עכו העתיקה. 04-8848040. כשר בשרי
ליוא (LIWA)
המסעדה הערבית החלבית הכשרה היחידה בארץ ממוקמת ברופטופ של המלון עכותיקה. היא נפתחה לפני כמה חודשים בלבד, וגם בצהרי היום של סוף יולי נעים לשבת בה בחוץ, ללא מזגן, במרפסת המוצלת שמספקת לכל דורש בריזה מדהימה מהים. כאן מבשל השף המקומי חודה חלאילה, לשעבר אלמרסא, מנות דגים נפלאות שמספרות את הסיפור של הדייגים של עכו, רק בגרסה כשרה.
התפריט מציע סלט ערבי עם נענע ופטרוזיליה (48 שקלים) וסלט פטוש עכואי עם ג'יבנה מגוררת (52 שקלים), שישברק מטוגנים במילוי דגים (74 שקלים) וקישואי שיח אל מחשי ממולאים גם הם בדגים (74 שקלים). אפשר לטעום כאן גם טאבולה דגים נאים מיוחדת שלא תפגשו בשום מסעדה ערבית בארץ (69 שקלים), סביצ'ה עם לאבנה שנקליש ופסטרמה מדג אינטיאס וקובנייה מדהימה עם דגים נאים וירקות צלויים (59 שקלים). בעיקריות בין השאר סייאדיה – תבשיל דגים ואורז צהוב עם ירקות קלויים (109 שקלים); ובר ים צלוי עם גבינת שנקליש מגוררת, שמוגש על פריקה לימונית או פירה תפוח אדמה (119 שקלים). כל המנות מלוות בשמנים מתובלים, עלים טריים ומלא צנוברים או שקדים. למי שלא אוכל דגים מציעים כאן מנות כמו פפרדלה, לביבות ירק ומג'דרה עדשים שחורות מהמטבח העכואי.
האווירה כאן מזכירה אי יווני, עם הכחול שלא נגמר מול העיניים, קירות האבן והמפות הלבנות. האוכל, מצידו, שונה ומסקרן אבל גם הכי מקומי שיש. אפשר להגיע לכאן לארוחת בוקר, שמוגשת לא רק לאורחי המלון אלא פתוחה לכולם, לארוחת צהריים קיצית, לדרינק בשקיעה או לארוחת ערב עכואית.
שעות פעילות: ראשון-שלישי, חמישי-שבת 8:00-22:00, רביעי 8:00-17:00.
ליוא. מלון עכותיקה. 04-8617437. בהשגחת צהר