העיר שהיא בירת השיפודיות של ישראל התחדשה עם ספוט חדש-ישן שכל חובבי הז'אנר מכיר היטב: מסעדת סעיד - אחת המסעדות האהובות והמזוהות עם העיר. היא נפתחה אי שם ב-1978 ונחשבה למוקד עלייה לרגל לחובבי בשר ואוכל עיראקי. בימי שישי התקיימו בה חפלות עם נגנים וגם אם הייתם מגיעים בחצות היו פותחים לכם את הדלת. ב-2018 הלך לעולמו סעיד משיח, מי שפתח אותה, אבל לא לפני שעיריית אור יהודה קראה על שמו רחוב בעיר. לאחר מותו משפחתו החליטה לסגור את המסעדה.

בעיר מוסד שיפודים נוסף שנסגר ממש לפני חודש. מפגש אנטבה שמו. את המסעדה הקים מורד משיח, אחיו של סעיד, ב-1976 ושתי המסעדות פעלו בשכנות. בנו של משיח, אלירן, הודיע לפני חודש על סגירת המסעדה אחרי 49 שנות פעילות. לפני יומיים נפתחה מסעדת סעיד בחלל שהתפנה בעקבות סגירת אנטבה, בהובלת עובדיה וסער משיח, דור שני ושלישי, בנו ונכדו של סעיד.

עובדיה עבד עם אביו מאז שהמסעדה נפתחה והוא היה רק בן 8. בתקופת השיא פתח את סעיד 2000, הדגם המחודש של המסעדה של אבא שלו. שתי המסעדות עבדו במקביל, אחת מציעה את העולם הישן והשני את העולם החדש של השיפודיות. שתיהן נסגרו עם פטירת האב. במהלך 6 השנים שהמסעדה לא הייתה פעילה עבד עובדיה כשכיר (לראשונה בחייו) וחיכה להזדמנות לפתוח מחדש את המסעדה המשפחתית. כשנודע על כוונת בן דודו לסגור את אנטבה, עובדיה ובנו הבכור סער החליטו ללכת על זה, והם אכן עשו את זה בכל הכוח כשלקח להם פחות מחודש לשפץ ולהכין את המקום לפתיחה.


מסעדת סעיד החדשה היא שיפודייה מזן חדש: גדולה, מרווחת, נעימה. יש בה מלא שולחנות וכיסאות עץ, חיפויים יפים על הקירות, שלט יפה במיקום מרכזי וסלטייה נוסטלגית. התפריט מציע מנות ראשונות, שיפודים וסטייקים. מבחר סלטי הבית כולל 17 סלטים וחמוצים ועולה 33 שקלים (בהזמנת מנה עיקרית). כל הסלטים טעימים וטריים כשהמבחר כולל קישואים שרופים בטחינה, סלט טורקי, סלט, סלט רוסי (תפוח אדמה במיונז), חציל במיונז, כרוב אדום במיונז, טורשי, חמוצים, חצילים שרופים, בישבש, בטטה, גזר, כרוב לבן, טאבולה, מטבוחה, עמבה וסלט ביצים.


החומוס המעולה לפי המתכון של סבא עם טחינה לבנה כמו יוגורט עולה 29 שקלים, ועם שווארמה הוא עולה 48 שקלים. הצ'יפס מתומחר יחסית גבוה (28 שקלים) למרות שמדובר בצ'יפס רגיל לחלוטין. סלט ירקות טרי שנחתך עם ההשמנה עולה 29 שקלים, יש גם חציל בלאדי (22 שקלים), פטריות מוקפצות שמוגשות כאן מאז ומעולם, בצל ועגבנייה (8 שקלים) ועל תוספת של אורז תשלמו 22 שקלים.

צמוד למסעדה פועל "סעיד אקספרס" עם סיח שווארמה הודו נקבה ושומן כבש בתבלינים שעובדיה מכין בעצמו. היא עסיסית מאוד וטעימה. פיתה עולה 50 שקלים, לאפה 60 שקלים. אפשר לטעום כאן גם סמבוסק עיראקי מטוגן ממולא בחומוס – מאפה מנחם של בית (15 שקלים) וקובה בורגול עם תערובת בשר ובצל (15 שקלים).

גם הבשר פה נהדר: שיפוד של לבבות וכבד (38 שקלים), קבב לפי המתכון של סבא ופרגית (40 שקלים), שיפוד כנפיים (42 שקלים), מרגז (48 שקלים), סטייק פרגית (60 שקלים), שיפוד אנטריקוט/פילה (62 שקלים), שיפוד כבש (70 שקלים), שקדי עגל (88 שקלים), צלחת שווארמה (70 שקלים), סטייק אנטריקוט/פילה במשקל 300 גרם (175 שקלים), כבד אווז (150 שקלים).


סעיד (וגם אנטבה) לא סתם הפכו למוסדות. כשנכנסים למסעדה הכול מיד ברור: האנשים כאן עובדים עם תשוקה, הסיפורים של סבא שצופה על המתרחש מהדיוקן הענק שעל הקיר, האהבה שהוא צבר בעיר ואותה העיר מחזירה לדור ההמשך שלו, הכול ניכר כאן. אנשים בסעיד משקיעים את הנשמה באירוח ובאוכל וזה כמו להיכנס לבית של המשפחה. כמה כיף שעדיין יש מקומות כאלה שבהם האוכל פשוט וטרי כמו פעם.
השוק 1, אור יהודה. 03-5050767, ראשון-חמישי 11:00-24:00, כשר