מאות בני אדם השתתפו במסע הלוויה של הרמטכ"ל ה-15 והשר לשעבר אמנון ליפקין-שחק, שהלך אתמול לעולמו בגיל 68 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. הוא נטמן בבית העלמין הצבאי בקריית שאול. את טקס הלוויה העברנו בשידור ישיר, כאן בחדשות 2 באינטרנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בין המשתתפים בהלוויה גם בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה שמעון פרס, שר הביטחון אהוד ברק, רמטכ"לים בעבר ובכירי מערכת הביטחון. אלמנתו טלי וילדיו נשאו דברים ונפרדו ממנו בפעם האחרונה, זמן קצר אחרי שאלופי המטכ"ל נשאו את ארונו. פרס: "כשצילצלת אלי ליבי ניבא רעות"
ראשון הסופדים היה נשיא המדינה שמעון פרס שסיפר על מפגשו האחרון והמרגש עם ליפקין-שחק. "על פי רוב צלצלתי אליך, הפעם צלצלת אתה אלי - ליבי ניבא רעות, הרמתי את השפופרת ברעדה", סיפר פרס. "לא נכנעת, גם על הקרב הזה פיקדת בעצמך. גם בקרב הזה החלטת על דרך סיומו".
"לחמת, ניצחת, אבל מעולם לא הפסקת לחפש את הניצחון הגדול והמועדף - שלום בינינו לבין שכננו", ספד פרס. "היית מופת. חייל אמיץ בקרב. מצביא חכם במלחמות. הילכת תמים ופעלת בצדק בקרב אומה אפופה באי צדק".
"האומה נפרדת ממך היום באבל ובגאון", המשיך פרס. "כאחד מאזרחיה אוסיף ואודה לבורא עולם על אשר העניק לנו איש כמוך".
נתניהו: "ריגשת אותי עד עמקי נשמתי"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד אף הוא לליפקין-שחק וסיפר על ההיכרות ארוכת השנים בין השניים: "אמנון היה מטובי בנינו, הוא היה לוחם נועז משדה הקרב ומחוצה לו. הוא היה פטריוט ציוני, מנהיג שהולך בראש, אמיץ לב באופן יוצא דופן - אדם שפיו וליבו שווים".
נתניהו סיפר על השיחה האחרונה על הרמטכ"ל לשעבר ועל אומץ ליבו של ליפקין-שחק שחשב גם ברגעים אלו על טובת המדינה. "אמנון לא דיבר על עצמו או על מחלתו אלא על המדינה, הוא ריגש אותי עד עמקי נשמתי", אמר נתניהו. "זאת היתה התמצית של אמנון - אצילות נפש, מסירות למדינה ואומץ לב, גיבור אמיתי".
שר הביטחון אהוד ברק אמר דברי פרידה חמים לאיש שליווה אותו כמעט לאורך כל שירותו הצבאי. "אהבתי אותך למרות שמעולם לא התרנו לעצמנו לדבר על כך", אמר ברק הנרגש, "נוח בשלום על משכבך איש אמיץ יהי זכרך ברוך, אנחנו ננצור אותך בלבנו".
במהלך השבועות האחרונים קיים ליפקין-שחק סדרת פגישות בבית החולים עם מקורביו ועם בכירי המדינה ונפרד מהם באופן אישי. הרמטכ"ל בני גנץ, שהכיר את ליפקין-שחק עוד מימיו כקצין צעיר כתב לו הבוקר: "היית לי מפקד, שימשת לי מורה וחבר. בשנתיים האחרונות היית עבורי משענת ייעוץ וכותל לדברים אשר על לבי".
סיפור חייו: מהימים בפנימייה ועד ללשכת הרמטכ"ל
ליפקין-שחק נולד ב-18 במרס 1944 בתל אביב ולמד בפנימייה הצבאית בחיפה. הוא התגייס לצה"ל בשנת 1962 ושירת כלוחם בגדוד 890 של הצנחנים.
לאחר שסיים קורס קצינים מילא ליפקין-שחק שרשרת תפקידים פיקודיים בצה"ל. בין היתר פיקד על סיירת דוכיפת, על גדוד נח"ל מוצנח ובהמשך על חטיבת הצנחנים. במהלך השירות הקרבי השתתף במבצעים רבים, על שניים מהם זכה לעיטור העוז: הראשון על גילוי מנהיגות ואומץ לב תחת אש במבצע "כראמה" ב-1968, והשני ב-1973 על חלקו במבצע "אביב נעורים".
באוקטובר 1983 הוא מונה לתפקיד אלוף פיקוד המרכז ושלוש שנים לאחר מכן לראש אגף המודיעין במטה הכללי. במרס 1991 נכנס ליפקין-שחק לתפקיד סגן הרמטכ"ל ופיקד על מבצע שלמה להעלאת יהודי אתיופיה לישראל. בתחילת שנת 1995 זכה לדרגת רב-אלוף ומונה לרמטכ"ל ה-15 של ישראל במקומו של אהוד ברק. שלוש שנים לאחר מכן סיים את שירותו הצבאי.
לאחר שפשט את המדים פנה ליפקין-שחק לפוליטיקה. בסוף שנות ה-90 הקים יחד עם רוני מילוא ודן מרידור את מפלגת המרכז ושימש כשר התיירות וכשר התחבורה בממשלת ברק. ב-2001 התפטר מהכנסת ופנה לעסקים פרטיים. היום הוא נפטר בתום מאבק ממושך במחלת הסרטן.
נפרדים מאמנון ליפקין-שחק – הסיקור המלא:
הרעייה טלי נפרדה: "ידענו שזמננו קצוב"
שר הביטחון ברק ספד: "אמנון היה מופת מובהק לאומץ לב"