המדינה הגישה היום (רביעי) את תשובתה לבג"ץ בנוגע לעתירה שהוגשה לשחרר את כל מבקשי המקלט ממתקן סהרונים. מתשובת המדינה עולה כי שליח של יצא הבוקר לאחת המדינות שעמן נחתם הסכם הגירוש: "שליח יצא הבוקר למדינה השלישית השנייה והוא צפוי למסור תשובות ועדכונים בערבו של יום זה, ולכל המאוחר בבוקר יום חמישי".
רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"
"נוכח טענות שהועלו נגד המדינה השלישית השנייה לאחרונה, ולאור מיקוד ההרחקה במדינה זו בלבד כעת, נדרשה קבלת כמה עדכונים עובדתיים, לרבות מטעם השליח המיוחד למדינות השלישיות המופקד על הנושא", נכתב. "בהתאם, יצא שליח זה הבוקר למדינה השלישית השנייה שבה מדובר והוא צפוי למסור תשובות ועדכונים בערבו של יום זה, ולכל המאוחר בבוקר יום חמישי".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יכריע עד מחר אם להמשיך להחזיק את מי שעדיין כלוא בכלא סהרונים. "אם לא ישתכנע כי לפניו כל הדרוש להתחיל בהרחקה שלא מרצון אל המדינה השלישית השנייה בהתאם לפסק דינו של בית המשפט העליון ישוחררו המוחזקים ממשמורת", נכתב בתשובת המדינה.
עו"ד איתי מק, שהגיש את העתירה, מסר בתגובה: "בשעה טובה המדינה הודיעה לעותרים ולבית המשפט כי ההסכם עם רואנדה קרס, אך הפארסה לא נעצרת כאן ושליח ראש הממשלה נסע הבוקר לאוגנדה כדי להגיע להסכם חילופי, יום לאחר ששר החוץ האוגנדי הודיע כי לא יהיה כלום כי לא היה כלום. בינתיים מבקשי המקלט ימשיכו להיות כלואים עד שהבלאגן בממשלה יסתיים. מביך".
לאחר הדיווח אמש במהדורה המרכזית, לפיו גורמים ישראלים חוששים שאוגנדה תלך בעקבות רואנדה ותיסוג מהסכם הגירוש למדינה השלישית, נראה שהחשש התממש: שתי המדינות מכחישות היום כי חתמו על הסכם קליטת מהגרים מול ישראל והצהירו שלא ישתפו פעולה בנושא. "אין הסכם עם ישראל - אם יגיעו אלינו מהגרים, נתעקש שיחזירו אותם", נמסר מטעם ממשלת אוגנדה.
"אין לנו שום חוזה או הבנה, פורמלי או לא פורמלי מול ישראל בעניין קליטת המהגרים", אמר הנרי אוקולו אאוריאם, שר החוץ של אוגנדה. עוד הוסיף הבכיר כי במידה ויגיעו לארצו פליטים הם יגורשו בחזרה למקום ממנו הם באו. שר החוץ של רואנדה, אוליבייה נדוהונגירה, טען אף הוא כי לא נחתמה אף עסקה עם ישראל: לדבריו, לארצו יש מדיניות פתוחה כלפי הפליטים אך זאת בתנאי שיגיעו למדינתו "ללא כל אילוץ".
רה"מ: "זו הדרך החוקית היחידה להוציא מסתננים ללא הסכמתם"
שרי החוץ של שתי המדינות אמרו את הדברים לאחר שראש הממשלה ביטל את ההסכם עליו חתם עם נציבות הפליטים של האו"ם, במסגרתו המהגרים ייושבו במדינות מערביות. זאת לאור טענתו של רה"מ מאתמול כי "הגורם המרכזי שהפעיל לחץ אירופי על ממשלת רואנדה לסגת מההסכם להוצאת המסתננים מישראל, זוהי הקרן החדשה לישראל". דבריו הגיעו לאחר חודשים בהם אף גורם רשמי בישראל לא אישר באופן רשמי כי אוגנדה ורואנדה הן "המדינה השלישית" עליה דובר במתווה.
כשהודיע על השעיית ההסכם, שעות לפני ביטולו, האשים נתניהו את רואנדה בנסיגה מההסכם בשל לחץ ציבורי: "בשנתיים האחרונות פעלתי מול רואנדה כדי שזו תשמש כ'מדינה שלישית' הקולטת מסתננים שנגרש אליה גם בלי הסכמתם. זו הדרך החוקית היחידה שנותרה לנו להוציא מסתננים ללא הסכמתם, לאחר ששאר המהלכים שלנו נפסלו משפטית. רואנדה הסכימה לכך והתחלנו בפעולת הגירוש אליה. בשבועות האחרונים, בלחץ אדיר על רואנדה של הקרן החדשה לישראל וגורמים באיחוד האירופי, רואנדה התקפלה מההסכם וסירבה לקלוט מסתננים מישראל שהוצאו בכפייה".
מהלכיו של נתניהו התקבלו בהפתעה באו"ם, שם הביעו תקווה כי ראש הממשלה יעמוד במילתו ויצליח לגייס תמיכה רחבה בהסכם - שנחתם רק שלשום ובוטל בתוך יממה. באו"ם קראו לישראל "לשקול מחדש" את ההחלטה לסגת מההסכם: דובר נציבות האו"ם לענייני פליטים וויליאם ספינדלר אמר כי "נתניהו הודיע על ביטול ההסכם שנחתם אתמול בנוגע לפתרונות לאריתראים ולסודנים החיים בישראל. אנחנו ממשיכים להאמין בצורך בהסכם שטוב לכולם ויכול להועיל לישראל, לקהילה הבינלאומית ולאנשים הזקוקים למקלט".
עוד הדגיש דובר נציבות האו"ם: "אנו מקווים שישראל תשקול מחדש את בקשתה בקרוב". קודם לכן אמר במסיבת עיתונאים: "למדנו על הנושא מהתקשורת ויצרנו קשר עם משרד רה"מ", אמר ספינדלר, שהבהיר כי ההליך היה רק בראשיתו.
"זה הסכם טוב שמיטיב עם שני הצדדים. היו שיחות ארוכות בעניין. לישראל יש מחוייבות לספק הגנה לאנשים שבשטחה", הוסיף במסיבת עיתונאים בז'נווה. לדברי ספינדלר, האו"ם רק החל להפנות בקשות למדינות על מנת שיקלטו את מבקשי המקלט: "זה תהליך שייקח זמן, צריך לראיין את האנשים. בקשות לקבלת מבקשי המקלט הופנו למספר מדינות באירופה וצפון אמריקה, אוסטרליה וניו זילנד, אין עדיין מדינות ספציפיות שהסכימו".