ממשל טראמפ ממשיך לפעול כדי למנוע ממועצת זכויות האדם של האו"ם לפרסם את "הרשימה השחורה" של חברות בינלאומיות הפועלות ביהודה ושומרון, ירושלים והגולן, שמעוררת את חששה של ממשלת ישראל: שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, העבירה בימים האחרונים מסר תקיף לבכירים בארגון, לפיו אם הרשימה אכן תפורסם, המימון האמריקני לארגון ייפגע.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לדברי היילי, אם תפורסם "הרשימה השחורה" שמגבש הנציב לזכויות אדם, זייד ראאד אל-חוסיין, שמאגדת בתוכה את כל החברות הבינלאומיות שפועלות גם בהתנחלויות, לרבות חברות אמריקניות, התגובה תהיה חריפה: הפסקת התמיכה הכספית של ארה"ב במועצה לזכויות אדם, ואולי אף פרישה אמריקנית מהמועצה - מהלך שכבר ננקט בעבר.
הנציב שמעורר סערה גדולה לא מסתפק בגיבוש הרשימה, והיום הוא תקף באופן פומבי את הנשיא טראמפ כשאמר שהאחרון פוגע בחופש העיתונות ומעודד הסתה, מהלך שלא צפוי להקל על מאמציו לפרסם את הרשימה השחורה.
בתגובה לפרסום, השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן מסר כי "אני מצדיע לשגרירת ארה״ב באו״ם ניקי היילי ומודה לממשל האמריקני שהציב לאו״ם מחיר ברור להשתתפות גופיו בקידום החרם על ישראל. זה הזמן להבהיר לאו"ם שאם תפורסם 'רשימה שחורה' מטעמו של חברות שפועלות ביו"ש, ישראל תפסיק לחלוטין את השתתפותה בתקציב האו"ם ותצמצם משמעותית את כניסת נציגיו לישראל כל גוף שמשתתף בקידום חרם כנגד אזרחי ישראל חייב להבין שיש לכך מחיר".
פרסום הרשימה נמצא במעקב שוטף של המשלחת הישראלית באו"ם בראשות השגריר דני דנון, בה מצפים לראות כיצד המועצה לזכויות האדם תגיב למסר האמריקני התקיף. בממשלה חוששים מאוד מפני פרסום הרשימה שעתידה להתפרסם בסוף השנה, וגורמים במשרד לעניינים אסטרטגיים מבהירים: "משמעות פרסום הרשימה היא שהאו"ם הופך את עצמו לארגון BDS".
המאמצים להרחיב את החרם נגד חברות בינלאומיות שפועלות מעבר לקו הירוק אינם חדשים: בממשלה מתמודדים עם המצב בשנים האחרונות בהצלחה לא מועטה. מאז שנת 2015 מספר קרנות בינלאומיות, אירופיות בעיקרן, רצו למשוך את השקעותיהן מחברות שפועלות בשטחים, אך נתקלו במאמצים רבים שהופעלו מטעם הממשלה, לרבות המשרד לעניינים אסטרטגיים שמוביל את המאבק נגד פעילות ה-BDS - וסחף החרמות נבלם.
עם זאת, גורמים במשרד צופים כי הרשימה החדשה תהיה מקיפה ומרחיקת לכת בממדים שישראל לא הכירה עד כה בפעילות של גורמי ה-BDS נגד ישראל, ומעריכים שיהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לסכל את פרסומה. השר גלעד ארדן וגורמים נוספים שעוסקים בבלימת תנועת החרם, ולא רק ביהודה ושומרון, מתייחסים למהלך האחרון של מועצת זכויות האדם כפעולת BDS מובהקת.
לחצים יופעלו על ירדן לבלימת הרשימה?
לדברי הגורמים במשרד, מרגע שהאו"ם קובע כי הרשימה כוללת כל חברה שיש לה פעילות מכל סוג שהוא מעבר לקו הירוק ולא רק חברות שנמצאות פיזית בשטחים, צפוי להיגרם נזק חסר תקדים לא רק לחברות בינלאומיות שפועלות באזור אלא גם לשורה ארוכה של חברות ישראליות, בהן גם בנקים וקופות חולים. בשל כך, בממשלה פועלים כעת במספר מישורים, גלויים וסמויים כאחד, בניסיון לטרפד את פרסום הרשימה: במישור הדיפלומטי, במשרד החוץ ובשגרירות הישראלית באו"ם צפויים להפעיל לחץ על חלק מהמדינות החברות במועצה כדי שיפעלו נגד פרסומה.
מאמץ נוסף מתכוונים לרכז בישראל ובארה"ב בנציב זכויות האדם של האו"ם. גורמים במשרד החוץ אומרים כי לא ברור כמה ישראל מתכוונת להעמיד את יחסיה עם ירדן במבחן נוסף בשל הרשימה השחורה, ודאי לא אחרי משבר השגרירות. עם זאת, שוקלים במשרד צעדים משמעותיים שיפעילו לחץ על בית המלוכה, במטרה שזה יפעל בעצמו להנמיך את המוטיבציה של נציגו הפועל במרץ להוביל את החרם נגד ישראל. בנוסף, ישראל תומכת פומבית בתהליכי חקיקה בנושא במדינות שונות, ובהן ארה"ב: מדובר בחקיקה שמטרתה לאסור על השתתפות בחרם נגד ישראל במסגרת ארגונים בינלאומיים.
במקביל, במשרד לעניינים אסטרטגיים צפויים לדרוש מספר צעדים מעשיים שיינקטו נגד גופים באו"ם שיאמצו את הרחבת "הרשימה השחורה", כגון שלילת אשרות עבודה בישראל לנציגים של אותם גופים, וכן שקילה מחדש של שיתוף הפעולה עם אותם גופים. כמו כן ישנן פעולות שמתבצעות מול גורמים מדיניים באירופה ובצפון אמריקה - בניסיון שאלה יתנו את המשך המימון לאו"ם ושלוחותיו בהפסקת האפליה נגד ישראל.