אחרי שאתמול אישרה ועדת השרים לחקיקה את החוק שאוסר על המשטרה לפרסם המלצות להעמדה לדין בתום חקירה, היום (שני) מתבררים פרטי הפשרה שהושגה בין מפלגת כולנו בראשות משה כחלון לליכוד - המשטרה לא תוכל לפרסם את חוות דעתה, גם בתיקי ראש הממשלה, אך תוכל לספק המלצה לבקשת הפרקליט המלווה. ועדת הפנים אישרה את ההצעה לקריאה ראשונה במליאה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפשרה שהושגה בחוק כוללת בתוכה את האיסור המוחלט על פרסום חוות דעת של המשטרה. לצד זאת, בתיקים עם פרקליט מלווה היועץ המשפטי לממשלה יוכל לפנות ולבקש המלצה כדי לגבש חוות דעת אך היא לא תפורסם.
אתמול הצביעו שרי הממשלה בעד ההצעה שהוגשה על ידי חבר הכנסת דודי אמסלם (ליכוד) וכונתה "חוק ההמלצות". היום היא תובא לקריאה ראשונה במליאת הכנסת. גם הבוקר התעוררה סערה בוועדת הפנים של הכנסת בראשות אמסלם. לדבריו של חבר הכנסת בפתח הדיון התפרצו מספר ח"כים אחרים, ביניהם תמר זנדברג ממרצ, יואל חסון מהמחנה הציוני וחברו למפלגה מיקי רוזנטל.
"הבושה מהדהדת מעל הבניין הזה", תקף רוזנטל. "אתם מבקשים למנוע פרסום עובדות לציבור, זו חרפה". ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הוסיף: "יש זכות לציבור לדעת מה עושות הרשויות וגם לדעת מה המשטרה חושבת. במיוחד בתיקים האלה, הגדולים, בתיקים של ראש הממשלה. אחרי שהמשטרה עובדת חודשים על התיק הזה. החוק הזה מתנקש בזכות של הציבור לדעת".
על פי הצעת החוק, שרוככה במטרה להקל על השותפות הקואליציוניות להצביע בעדה, המשטרה תוכל להגיש את המלצותיה לפרקליטות עם סיום החקירה וגיבוש התשתית להעמדה לדין, אך לא תוכל לפרסם זאת בציבור. הצעת החוק אמורה לאפשר גם פתיחה בחקירה של אירוע דליפה לתקשורת, אך השינוי שהוכנס בהצעת החוק קובע כי ליועץ המשפטי לממשלה תינתן הסמכות לקבוע אם יש לחקור זאת או לא.
הצעת החוק עוררה סערה במהלך הדיונים עליה בוועדת הפנים, והגורמים הבכירים ביותר במערכת אכיפת החוק הביעו את התנגדותם החריפה לה. היועץ המשפטי לממשלהאביחי מנדלבליט תקף את ההצעה ואמר בכנס שנשא באוניברסיטת חיפה כי היא לא מקדמת משילות אלא פוגעת בה.
"יוזמות החקיקה עלולות להוביל למדרון חלקלק"
בהתייחס למקבץ הצעות החוק שעלו, בהן גם החוק האוסר על חקירת ראש ממשלה מכהן, אמר מנדלבליט כי הן "צריכות להטריד את מנוחתו של כל אחד, ובוודאי את מנוחתי שלי. התוצאה של שילוב הצעות החוק עלולה להיות קשה מנקודת המבט של שלטון החוק והאינטרס הציבורי. מדובר בהחלשה של ההגנה על זכויות האדם וברפיצת עיקרון היסוד של שוויון בפני החוק".
עוד הוסיף מנדלבליט כי צבר היוזמות הללו יכול אף להביא ל"מדרון חלקלק". לדבריו, "כאן בדיוק נכנסים לתמונה שומרי הסף, לשם כך הם קיימים, הנושא הזה הוא בנפשנו".