הלוחמים בפלס"רי השריון הם חוד החנית ו"החי"רניקים" של חטיבות השריון. הם האמונים על פתיחת הציר לפני החטיבה, ועל כן מוכשרים לתנועה חשאית ולאיתור ונטרול מארבים וכוחות אויב, כמו גם לאיסוף מודיעין ולביצוע משימות מיוחדות. הפלס"רים הם "מלכי הסיור", ונחשבים למקצועיים ביותר בתחום זה. להבדיל מחטיבות החי"ר, המתקדמות בקצב רגלי, חטיבות השריון דוהרות קדימה, גומאות שטחים ניכרים בעזרת הטנקים בזמן קצר. לוחמי הפלס"רים בשריון הם עמוד האש שלפני המחנה.
ההשוואה בין פלס"רי החי"ר לפלס"רי השריון אינה נכונה, כיוון שהייעוד והמשימות שונים. חשוב לציין גם כי לוחמי פלס"רי השריון בכלל לא מתפעלים טנקים, על אף שהם שייכים לכוחות השריון.
פלס"ר 7 ופלס"ר 401 סדירים, בעוד פלס"ר 188 הוא כוח מילואים – אם כי באחרונה פורסם כי גם בחטיבה 188 תוקם בשנים הקרובות פלוגת סיור רגלית סדירה. לחטיבות שריון במילואים יש פלס"רים נוספים במילואים.
סמל: סיכת לוחם פלס"ר 7 כוללת בתוכה איור של טנק, שקנהו מזדקר מעלה בצורת חוד – מה שמדמה את ייעוד הפלס"רים כחוד החנית של חטיבות השריון.
סיכת לוחם פלס"ר 401 כוללת גם היא טנק שקנהו מזדקר מעלה, זוג כנפיים ואיור של נמר בלב הטנק.
שיעור היסטוריה: פלס"ר 7 הוקם ב-1948, עם הקמת צה"ל, והחל מיד בפעילות מבצעית ענפה בראש החטיבה, תוך העברת מודיעין לאחור. במלחמת ששת הימים סייעה הפלוגה בקרב רפיח, פעילות עליה קיבלה לא פחות מתשעה צל"שים יחידתיים. במלחמת יום הכיפורים אירעה הטרגדיה של הפלס"ר, כשלוחמיו נשלחו באמצעות נגמ"שים לסייע לחיילי גולני שנקלעו למארב ברמת הגולן; הפלס"ר נכנס לקרב וחילץ את הלוחמים. בעת הסעת פצועי והרוגי גולני לנקודת איסוף, נורו על הפלס"ר טילי נ"ט. הוא חזר לתקוף את הקומנדו הסורי, וספג מכה קשה: 24 לוחמים נהרגו, ופלס"ר 7 נמחק למעשה מהיסוד. הקומנדו הסורי ספג אבידות כבדות, ולכן נכשל במשימתו לתקוף מאחור ולהשמיד את טנקי חטיבה 7 הספורים שלחמו בעמק הבכא.
הפלוגה פורקה והוקמה שוב רק ב-1986, כיחידה מטכ"לית. כל הידע הארגוני, תורת הלחימה, הפיקוד וההדרכה פשוט נמחקו במלחמת יום הכיפורים, ועל כן הוקם הפלס"ר מחדש, מאפס.
מקור פלס"ר 401 בשנת 1968, כאשר היחידה הוקמה כפלוגת הסיור של חטיבה 401, פעלה בעיקר בחזית המצרית ובאזור תעלת סואץ במסגרת מלחמת ההתשה, ופורקה מספר פעמים. בשנת 2006 קיבלה פלס"ר 500 את שמה ההיסטורי פלס"ר 401, ומאז היא פועלת במתכונת הנוכחית שלה.
מבנה הפלס"רים: פלוגות הסיור של השריון מחולקות למחלקות, בדומה לפלוגות רגילות. המחלקות מחולקות לפי המחזורים: למשל, בצוות נוב' 09 (הכוונה לצוות שהתגייס בנובמבר 2009) יש פק"ליסטים שונים, שאמונים על תחומים שונים, כמו כלי נשק ספציפי או הסוואה.
תנאי קבלה: לפלס"רים מתקבלים המתגייסים לחיל השריון, כאשר נדרשים פרופיל 82-97 ללא סעיפים פוסלים וקב"א גבוה. לאחר ההגעה לטירונות שריון מתבצע גיבוש בן יומיים לפלס"רים, הכולל אתגרים פיזיים ומנטליים, וכמו כן סיווג ביטחוני. החיילים העוברים יחולקו בין פלס"ר 7 ו-401, ויחלו את הכשרת כלוחמי סיירת.
הכשרה: ההכשרה בת השנה וחודשיים דומה לזו של סיירות החי"ר, אם כי רוב הדגש הוא על מקצועות הסיור. החיילים עוברים טירונות חי"ר רגילה האורכת ארבעה חודשים (ברמת רובאי 05), יחד עם חטיבות החי"ר. חיילי פלס"ר 7 מבצעים את הטירונות יחד עם טירוני אגוז, ואילו חיילי פלס"ר 401 מבצעים את הטירונות יחד עם טירוני גדס"ר נח"ל. לאחר מכן ממשיכים הלוחמים לעתיד לאימון מתקדם באורך כחודשיים (רובאי 07), ולבסוף עוברים להכשרה ביחידה עצמה.
עם ההגעה ליחידה, כוללת ההכשרה מעבר שבועות לחימה ייעודיים (לוחמה בשטח בנוי, סבוך, פתוח, אימוני קרב מגע, אימוני לוחמה זעירה ועוד). מקצועות הסיור נלמדים לעומק – ניווט רגיל ורכוב, בלילה ללא אור ירח, באזורים קשים, תוך שימוש באמצעי התמצאות מועטים; פתיחת צירים; הכוונת כוחות מוסקים, רכובים ורגליים; הסוואה; תצפית; פטרול; ועוד, תוך שילוב הכשרות על רכבים צבאיים מסוג האמר בפעילות. בנוסף, עוברים החיילים קורס מקצועי בן חודש הקרוי קס"ס (קורס סיור ייעודי), המתבצע בבית הספר לאיסוף קרבי. במהלכו לומדים החיילים את מקצועות הסיור לעומקם, ונחשפים לייעודי הסיירת בעת מלחמה. עם סיום המסלול עוברים החיילים סדרות סיכום קשות ומאתגרות, שבסופן, לאחר מסע צוותי בן כ-60 ק"מ, הם מקבלים את סיכת הפלס"רון בטקס מרגש.
ובסדיר: לוחמי הפלס"רים מבצעים את תפקידם הייעודי בשעת מלחמה, ובשגרה עוסקים בביצוע מארבים, מעצרים ועוד. יחסית לכוחות חי"ר ושריון רגילים, גם הבט"ש שלהם די מעניין, כיוון שהם מקבלים את המשימות העיקריות בגזרה. מבחינת תנאים, במהלך ההכשרה הם כמובן לא משהו, אבל כשמגיעים לבסיסי היחידה זה משתפר.
יציאות: גם היציאות משתפרות לאחר המסלול. במהלך המסלול יוצאים בערך אחת לשבועיים, וכלוחמים אפשר אפילו להגיע לתנאי חמשושים, בהתחשב כמובן בתנאי סד"כ וכוננות.
תפקידים במסגרת היחידה: למעט לוחמי הסיור, משרתים בפלס"ר גם שלל תומכי לחימה, ממש"קית ת"ש וכלה בגורמי לוגיסטיקה.
נשק ואמל"ח: ללוחמי פלס"רי השריון נשק אישי של לוחמי חי"ר, ובנוסף לכך הם עושים שימוש נרחב באמצעי תצפית וסיור, וכן בהאמרים ובג'יפים.
מדים: הלוחמים נעים במדי החילות הירוקים, בכומתה שחורה ובנעליים שחורות, ועונדים סיכת פלס"ר שריון.
שילוב בנות: אין לוחמות בפלס"רים, אם כי בנות משרתות בתפקידים תומכי לחימה, למשל כמש"קית חינוך, וכן מדריכות את הלוחמים לאורך ההכשרה כמדריכות מקצועיות בשלל תחומים.
כולם יודעים ש: הפלס"רניקים זוכים לשירות משמעותי, מאתגר, מיוחד, מעניין ומובחר. הם טועמים מכמה עולמות – מצד אחד לוחמי סיירת, מצד שני סוג של שריונרים, גם אם בטנק הם בעצם לא נוגעים. הם זוכים להכשרות מגוונות, מתחרעים על ההאמרים וכשהאקשן מגיע, הם בפרונט. מה עוד צריך?
המרוץ לרמטכ"לות: לא מעט רמטכ"לים שירתו בתחילת דרכם בפלס"רים שונים – אבל פלס"רי השריון עדיין לא הנפיקו נציגות בקומה ה-14 בקריה.
פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il