מרק קובה סלק כורדי אותנטי
מתכון שקיבלנו יד ראשונה מדליה חרפוף, מאמא ירושלמית אותנטית ששולטת ברזי הכנת המלך של המטבח הכורדי – הקובה - וגם מעבירה בביתה בעין כרם סדנאות גלגולים. אם מיליוני קובות התגלגלו ככה - ברור שנגלגל כמה גם
- זמן עבודהעד שעה
- זמן הכנהשעתיים
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
"אני מבשלת קובה כבר עשרות שנים וכשמגיעה אלי קבוצה לאירוח כולם עומדים סביב האי במטבח שלי ומכנים יחד קובה", מספרת דליה חרפוף, שמארחת לחוויה כורדית בביתה שבעין כרם. "זו סדנה שמלהיבה מאוד את האורחים ויחד אנחנו לומדים לגלגל את הקובה המושלם. לסיום כולם מתענגים על מרק קובה סלק אדום חם וטעים, שמוכן מסולת בתוספת חלה מושרית, זה פטנט שקיבלתי מאמא שלי".
האירוח הביתי אצל דליה חרפוף מציע חוויה יוצאת דופן של אוכל כורדי משובח מלווה בסיפורים אישיים מרגשים מחייה של דליה. מי שמגיע מתרשם מהמנות האותנטיות המוגשות בשפע וגם משתתף בסדנת גלגול קובה שמסתיים בארוחת מרק קובה סלק משובח. "הגאווה הכי גדולה היא שאנשים מכינים אותו אחר כך גם בבית, אני מחלקת להם את המתכון עם הסודות", אומרת דליה בגאווה.
"הקובה עבורי הוא תמצית שכוללת את אמא, אבא והמון אהבה. הוריי עלו לארץ בשנת1921, זו תקופה שלא היה בה שפע כמו היום, אבל בעצם הכל היה בתוך הקובה, היא מספרת,.הקובה כולל את הבסיס שעשוי מפחמימה, מילוי של בשר שמהווה חלבון, והכל מוגש עם מרק עשיר בירקות, כלומר זו מנה שכוללת בתוכה כל מה שאדם צריך והיא גם מאוד טעימה ומשביעה. הוא המלך של האוכל הכורדי. האירוח של הילדים והנכדים שלי נעשה תמיד סביב האוכל, ולכן תמיד יש לי קובה במקפיא, תמיד יש מה לאכול והבית פתוח"
מרכיבים :
ל 50-60 קובות:
1 ק"ג סולת
רבע חלה מושרית במים וסחוטה
כף מלח
2 כפות שמן
2 כוסות מים
למילוי:
500 גרם בשר טחון או עוף טחון
1 בצל גדול, קצוץ גס
5 כפות שמן
מלח
פלפל שחור
למרק:
1 בצל, קצוץ דק
2-3 שיני שום כתושות
2 עגבניות מרוסקות
2 גזרים, חתוכים לפרוסות עבות
2 סלקים
3 גבעולי סלרי קצוצים (כולל העלים)
3 שזיפים שחורים
כף ריבה
כפית מלח
כפית פלפל שחור
כפית פפריקה
כפית כמון
כף רסק עגבניות
אופן ההכנה:
1 מכינים את המעטפת: מניחים את כל מצרכי הבצק בקערה ולשים יחד. משאירים את הבצק לנוח 5 דקות ואז לשים שוב עד לקבלת בצק נוח לעבודה.
2 קורצים מהבצק כדורים בגודל כדור טניס ומניחים במגש.
3 מכינים את המילוי: מאדים את כל מצרכי המילוי יחד במחבת תוך כדי ערבוב בכף עץ, עד לבישול הבשר במשך כ-40 דקות.
4 בידיים רטובות ממלאים כל כדור בערך בכפית מהמילוי וסוגרים לכדור יפה בתוך כף היד כשהיא קעורה.
5 מכינים את המרק: פורסים סלק אחד לרצועות ואת השני מגררים בפומפייה. מאדים בסיר גדול את הירקות הקצוצים (ניתן להוסיף שזיפים שחורים וכף ריבה).
6 מוסיפים לסיר תבלינים ורסק העגבניות, מאדים מעט וממלאים את הסיר במים.
7 עם הרתיחה מכניסים את הכדורים פנימה בעדינות ומבשלים במשך 20 דקות.
* המתכון באדיבות אתר טעימה ירושלמית, שמציע עשרות סדנאות אוכל דיגיטליות של מיטב השפים והמסעדות בירושלים (אבי לוי, אורי נבון, מסעדות פסטה בסטה, מונא, אבו סייר ועוד רבות וטובות) בעלות סמלית של 10 שקלים.