צלי בקר עם פטריות - נתח יפה של צלי כתף (בשר מספר 5)
צלי בקר של ארוחת שבת חייב להיות רך, כל כך רך שאפשר לאכול אותו בלי סכין - והיום נלמד איך עושים את זה שלב אחרי שלב. לזה מוסיפים אורז או פירה וסלט חסה (הכנו לכם שתי גרסאות) ויש לכם ארוחה ללקק את האצבעות
- זמן עבודהשעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
צלי בקר הוא מנה ששומרת על מקום גבוה במצעד הבישולים של ארוחות שישי, כמעט בכל בית בישראל. מגישים אותה על פירה, אורז לבן או פתיתים, עם סלט חסה טוב בצד (במשפחה של בעלי מתבלים אותו במיונז, אצלנו המזרחים בחומץ וסוכר) - ויודעים שלא צריך לדאוג יותר לאוכל. אבל כל זה נכון רק בתנאי שהבשר יוצא עסיסי ורך, עם רוטב טעים שמרטיב את התוספת והופך אותה למעדן בפני עצמו, שאי אפשר להפסיק לאכול.
בעיקר אני רוצה שכל מי שפחד עד היום להכין צלי יתייצב כאן ומיד, כי אני הולכת להסביר את זה ככה שכל אחד יוכל להצליח. אז תרגישו חופשי לשלוח את המתכון הזה למי שאתם מוצאים לנכון – כי הוא הולך לקטוף מחמאות ולהתאהב במטבח. או שפשוט תשלחו אותו למי שאתם רוצים שיכין לכם את המנה הזו. גם אופציה.
מרכיבים :
נתח יפה של צלי כתף (מספר 5) במשקל 2 קילו (לא מוכרים פחות)
גזר
בצל, מקולף
3 ענפי סלרי (כולל העלים)
3 גרגירי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
חצי כפית כורכום
רבע כפית מלח גס
לרוטב:
5 בצלים
2-3 כפות שמן
3 סלסילות של פטריות מכל הסוגים
5 שיני שום
3 גרגירי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
כפית כורכום
כפית כמון
חצי כפית פלפל שחור גרוס
קצת פחות מכף מחוקה מלח
רבע כפית אגוז מוסקט
2 וחצי כוסות ממי הבישול של הבשר
לסלט חסה:
3 לבבות חסה קיסר
בצל סגול (לא חובה)
מלפפון
2 עגבניות
2-3 פטריות טריות
רבע כוס שמן
רבע כוס חומץ
כף וחצי שטוחות סוכר
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה:
1 שוטפים את הנתח ומעבירים לסיר לחץ עם גזר, בצל, סלרי, פלפל אנגלי, עלי דפנה, כורכום ומלח גס. מוסיפים מים עד סנטימטר-שניים מעל הנתח, סוגרים ומבשלים בלחץ 45 דקות. אין לכם סיר לחץ? בשלו את כל המרכיבים האלה בסיר רגיל בין שעה וחצי לשעתיים.
>> מתכונים לפסח
2 מוציאים את הנתח (נכון, הוא הצטמצם בחצי. אין מה לעשות, ככה זה) ומעבירים לצלחת. מסננים את מי הבישול של הבשר, שומרים בצד שתי כוסות וחצי ואת השאר מעבירים לקופסה אטומה ומקפיאים (מדובר בציר בשר מעולה למרקים ותבשילים, שמחזיק בכלי אטום במקפיא אפילו חודש).
3 מכסים את הצלחת עם הבשר בנייר אלומיניום, מניחים לו להתקרר קצת ואז מעבירים למקרר ל-6 שעות קירור נוספות, לא פחות. מומלץ להתחיל את ההכנה בערב, ואז לתת לו לילה שלם במקרר.
4 מוציאים את הבשר מהמקרר ופורסים לפרוסות (יד אחת מחזיקה את הנתח במזלג, השנייה פורסת עם סכין טובה). מחזירים למקרר עד שהרוטב מוכן.
5 הרוטב: פורסים את הבצלים ומטגנים בשמן עד שהם מתחילים להזהיב. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן עד שהבצל מזהיב והפטריות מתכווצות.
6 מוסיפים את השום, הפלפל האנגלי ועלי הדפנה ומטגנים כדקה. מוסיפים את התבלינים (אני אוהבת להוסיף איתם עוד כף של שמן, שעוזרת לטעמים שלהם להיפתח) ומערבבים היטב.
7 מוסיפים את מי הבישול ששמרנו בצד ומביאים לרתיחה. אם הם נקרשו – לא להיבהל. מחממים אותם קלות במיקרו, מסננים והם כמו חדשים.
8 מסדרים את פרוסות הבשר בסיר. אם הנוזלים לא מכסים אותן – מוסיפים עוד חצי כוס. מבשלים על אש קטנה 45-60 דקות. בודקים את הבשר עם מזלג – אם הוא רך רך רך, הוא מוכן.
* את אותו צלי אפשר להכין גם עם נתח אסאדו או פילה מדומה, אבל אז נדרש לו זמן בישול ארוך יותר.
לסלט החסה:
1 קוצצים את החסה והבצל, פורסים את הפטריות וחותכים את המלפפונים והעגבניות לקוביות.
2 מערבבים בנפרד את השמן, החומץ, הסוכר, המלח והפלפל.
3 מערבבים את הירקות עם הרוטב ומגישים.
* לגרסה של בעלי: מוסיפים לירקות תפוח אדמה מבושל וחתוך לקוביות ו-3 ביצים קשות חתוכות לקוביות ומתבלים במיונז, מלח ופלפל.