פילה מדומה עם יין וירקות שורש
קבלו את ה-מתכון לצלי פילה מדומה: נתח נאה של בשר מספר 6 שמתבשל לאט לאט עם שפע ירקות, יין ועשבים, עד שהוא מתרכך לגמרי ואז נפרס יפה יפה מול עיני הסועדים. התיבול כאן הוא קלאסי, אבל יש גם הצעות לגיוונים
- זמן עבודהשעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
נא להכיר: פילה מדומה הוא נתח מספר 6, שאומנם נראה כמו נתח פילה (ולכן הכינוי פילה מדומה או פאלש פילה), אבל אל תתבלבלו ביניהם: הוא לא יקר כמו הפילה, לא מכינים ממנו מנות כמו טורנדו רוסיני והוא ממש לא מסתפק בבישול קצר. זהו נתח בקר שחייב בישול ארוך או צלייה ממושכת, ובסופם הוא מתקבל במרקם רך ועסיסי. כשהנתח שלם הוא חלק, עטוף בציפה שקופה ומקיפים אותו סיבים קצרים רבים. כל אלה זקוקים לזמן ארוך כדי להתרכך ולהתמוסס.
מבשלים את הנתח בסיר גדול (4-5 ליטר) עם שפע של נוזל, שיספיק לבישול ממושך ובסופו יוכל להפוך לרוטב. אפשרות נוספת: צולים את הנתח בתנור בחום בינוני-נמוך (140-150 מעלות) בקדירה או בתבנית עמוקה עם שפע של נוזל וכיסוי, כדי שלא יתייבש.
הנוזל חייב להיות בכמות מספקת, כדי שלא יתאדה בזמן הבישול הארוך. הוא יכול להיות מורכב ממים, מרק, ציר או שילוב ביניהם. מים ויין מספיקים, בזכות הבישול הארוך של הנתח יחד עם ירקות שורש ועשבי תיבול, אבל אם יש לכם מרק או ציר זמינים, השתמשו בהם. אני אוהבת לשלב יין אדום בבישול, כי הוא לא רק מעמיק את טעמו של הבשר אלא גם עוזר לריכוך שלו. אגב, זה נכון גם לגבי יין ורוד ולבן וגם לגבי בירה.
התיבול: אני אוהבת לבשל את הנתח עם ירקות שורש, פטריות מיובשות, שום ועשבי תיבול (ויין אדום), אבל אפשר גם אחרת, למשל ברוטב עגבניות עם בצל, שום, פלפלים ואורגנו או בתיבול מזרחי עם סלרי, כמון, כורכום ומשייה.
הרוטב: אחרי בישול של שעתיים וחצי-שלוש הבשר כבר רך, אבל הנוזל לא תמיד הופך לרוטב. מה עושים? מצמצמים, כלומר ממשיכים לבשל את הנוזל (בסיר אחר או באותו סיר, אבל בלי הבשר) עד שהוא מסמיך. מומלץ להוסיף בשלב הזה גם תיבול, ואם רוצים רוטב סמיך במהירות הבזק משתמשים במעט קורנפלור – ממיסים במים קרים ומוסיפים לסיר. אגב, במסעדות מוסיפים לרוטב חמאה ומעט סוכר כדי ליצור רוטב מבריק שמכונה דמי גלאס.
מגישים עם תפוחי אדמה בשום ורוזמרין או פירה, או עם פולנטה, אורז או קוסקוס – בקיצור, תוספת שתוכל ליהנות מהרוטב הטעים.
מרכיבים (6 מנות):
1 נתח (1.5-1.7 קילו) פילה מדומה (מספר 6)
3 כפות שמן זית
6 בצלים קטנים, קלופים
2 גזרים, חתוכים גס
2 גבעולי סלרי, קצוצים
מיקס שורשים – סלרי, פטרוזיליה ואפשר גם לפת, קלופים וקצוצים
מלח
פלפל שחור גרוס
בוקה גרני – צרור עשבי תיבול כמו תימין, רוזמרין ואורגנו
2 עלי דפנה
3 גרגירי פלפל אנגלי
1 כוס יין אדום יבש
3 כוסות מים
אופן ההכנה:
1 מחממים קדירה או סיר רחב וצולים את הנתח בשמן זית מכל הכיוונים כרבע שעה, עד שהוא מזהיב יפה. מוסיפים את הירקות, מתבלים במלח ופלפל ומזהיבים גם אותם 5 דקות. מוסיפים עשבי תיבול ותבלינים.
2 יוצקים לקדירה את היין ומאדים 2-3 דקות להתנדפות האלכוהול.
3 יוצקים את המים, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים שעתיים וחצי-שלוש עד שהבשר רך. טועמים את הרוטב ומתקנים את התיבול. עד כאן ניתן להכין מראש.
4 לפני ההגשה מחממים את הנתח ברוטב. מוציאים את הנתח לצלחת ומצמצמים את הרוטב על ידי בישול עד למרקם סמיך. טועמים ומתקנים תיבול.
5 מגישים את הרוטב לצד הנתח, ופורסים בהגשה.
** מי שאוהב חיתוך משורטט ואחיד יגלה שפריסה של נתח קר היא הקלה והנוחה מכולן, אז אם האחידות חשובה לכם - קודם פרסו את הנתח ורק אז חממו.